- Få oversikt med et budsjett og en plan.
- Tenk økonomi i det daglige.
Å få bedre økonomisk oversikt og begynne å spare penger trenger ikke å være vanskelig. Det handler i stor grad om å få oversikt, lage en plan og så følge den. Det kan høres enkelt ut, men det betyr at man må gjøre en skikkelig jobb, og ikke minst endre på sine egne holdninger og handlemåter. Det er disse endringene av vaner som blir store besparelser i lengden. Men det finnes også umiddelbare tiltak.
En viktig ting som vi kommer tilbake til er å forhandle avtaler. Det kan faktisk være nok å ta kontakt med ulike leverandører man har, og spørre om det er mulig å få en bedre pris eller bedre betingelser. En annen ting man kan gjøre raskt er å ta en gjennomgang av faste trekk man har fra konto, for å se om det er noen tjenester man egentlig ikke benytter og kan avslutte.
Lag et budsjett og følg det
Men tilbake til det som er et av de viktigste tiltakene man kan gjøre for å spare penger. Det trenger ikke å være vanskelig å lage et budsjett. I sin enkleste form er det egentlig nok å skrive opp inntekter (lønn, pensjon, bidrag og så videre) i pluss og kostnader (lån, leie, mat, klær og så videre) i minus. Prøv også å få plass til litt sparing til uforutsette utgifter fram i tid.
Hvis ikke inntektene dekker alle kostnader, må man prøve å redusere kostnadene. Og det er her sparingen kommer inn. Et budsjett vil gi et mål å styre etter og en ramme å holde seg innenfor. For de aller fleste så er det mulig å redusere de fleste kostnadene man har i et budsjett, for eksempel ved å velge noe rimeligere alternativ når man handler eller kutte unødvendige innkjøp og sløsing i hverdagen.
Planlegg innkjøp
Et tiltak som man kan spare mye penger på spesielt på matbudsjettet, er å planlegge innkjøp. Hvis man klarer å planlegge middagene for en uke og storhandle en gang i uken, så er man egentlig garantert å spare penger sammenlignet med hvis man handler mat hver dag og ikke vet hva man skal kjøpe før man er på plass i butikken. Da er det lett at man kjøper dyrere raske løsninger.
- Lag en meny for hele uken.
- Handle mat i store pakninger.
Unngå impulskjøp
I tillegg til impulskjøp i dagligvarebutikken, så finnes det uendelige muligheter for impulskjøp i hverdagen. Det kan være alt fra en kaffe på vei fra jobb til et tidsbegrenset tilbud på en ny TV. Dette temaet henger sammen med budsjett og planlegging, men handler også om impulskontroll. Det må viljestyrke til for å stoppe opp før man kjøper den nystekte bollen, men heller tenker over at det ikke er plass i budsjettet til den.
Kjøp billig – med måte
Det kan være en del penger å spare på å kjøpe mat på tilbud eller velge en matbutikk som generelt har lave priser. Men man må gjøre det med måte – hvis man kjøper så mye at man har et lager i flere år eller at mye må kastes, så er det ikke økonomisk lenger. Et eksempel kan være store pakninger med kjøtt eller kylling, kjøp de bare med en plan for bruk.
Forhandle lån, forsikringer og andre avtaler
Mange leverandører er åpne for forhandling av priser og betingelser på ulike tjenester som lån, forsikringer eller mobil. Det kan lønne seg å sammenligne med konkurrenter, og så spørre om et tilbud på samme nivå. Det kan hende at man får nei, og da er det selvfølgelig også mulig å bytte leverandør. Det kan være greit å ha en vane med å gå igjennom sine avtaler en gang i året og sjekke priser.
Oppsummering i korte trekk
Sparetriksene som vi nå har gått igjennom kan i mange tilfeller gjøre at man får en skikkelig forandring i økonomien. Som vi har vært igjennom så handler det ikke så mye om kortsiktige ting som man kan fikse en gang for alle, men mer å forandre på måten man tenker om økonomi på og etablere nye vaner der planlegging, kontroll og de små tiltakene i hverdagen står i fokus. Det er ordentlig smarte sparetriks.