- Lag en plan og følg den.
- Tenk økonomi i hverdagen.
- Unngå impulskjøp.
- Ha en bufferkonto.
Å ta gode økonomiske valg som gjør at man sparer penger man ellers ville ha brukt unødvendig handler i stor grad om kontroll og planlegging. Det er selvfølgelig mulig å gjøre noen små grep som å finne billigere forsikringer eller handle billigere mat.
Isolert sett sparer dette noen kroner, men uten en plan så hjelper det nødvendigvis ikke. Hvis man sparer penger på et område så kan det like godt bli til at de brukes på noe annet.
Hvis man virkelig ønsker å spare penger på en effektiv måte som gjør at man får bedre økonomi generelt handler det mer om de store grepene.
Videre skal vi gå igjennom fire områder som er viktige for deg som vil spare penger – budsjett, beslutninger i hverdagen, impulskjøp og sparing til en buffer. Det finnes selvfølgelig flere tiltak som bidrar til at man sparer penger, men hvis man klarer å få disse punktene på plass har man en god start.
1. Budsjetter for alt og hold deg til tallene
For noen er det kanskje ikke åpenbart hvordan man sparer penger ved å lage et budsjett. I seg selv så sitter man jo ikke igjen med noe mer penger etter at man har skrevet ned noen tall i et regneark eller på et ark. Men å ha et budsjett, det vil si en økonomisk plan for hva man har av inntekter og kostnader, er viktig likevel. Budsjettet gjør nemlig at det er mulig å finne veien videre.
Anbefalt – Visma.no sin artikkel om budsjettering.
Med et budsjett på plass har man et tydelig mål å sikte etter. Har man brukt 500 kroner på klær, og det ikke er mer igjen i budsjettet, så skal man ikke kjøpe mer klær. Det kan ha en sterkt oppdragende effekt. Det er ellers vanskelig å vite når man egentlig har brukt for mye penger, på for eksempel klær, mat eller fest. Uten å vite hva man egentlig har til rådighet så finnes det heller ingen grense.
2. Tenk økonomi i hverdagen
Når man har et budsjett på plass er det greit å ha fokus på de små beslutningene i hverdagen. En kaffe hver dag kan bli mye penger over en måneds tid, og innkjøp som man kanskje trodde var billige kan bli dyre hvis man kaster mye av det man har kjøpt.
Med et budsjett i bakgrunnen så blir det enklere å ta disse små beslutningene i hverdagen som sparer en krone her og der:
- Kutt i unødvendige småkjøp.
- Tenk etter en gang ekstra før man bruker kortet.
- Følg med på hva som er på salg i matbutikken og tenk framover.
3. Unngå impulskjøp
Impulskjøp hører selvfølgelig sammen med hverdagen, men det er mange som gjør ganske store impulskjøp som ikke kan regnes som «hverdagslige». Spesielt i forbindelse med salg og tilbud, og andre tilfeller der man føler tidspress, er det mange som gjør impulskjøp som kanskje i ettertid viser seg å ikke være veldig gunstige. Det hjelper å tenke seg om før man slår til på et tilbud, og å se om det virkelig er plass i budsjettet før man handler.
4. Spar til en bufferkonto
Hvis man klarer å spare til en bufferkonto som man kan benytte ved uforutsette utgifter kan man spare mye penger. Da vil man kunne ta gode økonomiske valg og ikke være nødt til å benytte seg av dyre lån og kreditter. Å ha en økonomisk buffer vil gi en økonomisk trygghet som også gjør det lettere å planlegge og spare penger på renter i det daglige. I tillegg så bruker man ikke de pengene man sparer.
Fordeler med økonomisk kontroll
Det hadde ikke vært spesielt morsomt å spare bare for å spare, og det må være noe positivt med det. Utover å få større økonomisk frihet generelt så vil man kunne benytte penger som man tidligere brukte på unødvendige utgifter til ting som gir mer mening i livet. Det kan enten være å benytte penger på for eksempel reiser og opplevelser, eller å jobbe en anelse mindre når man ikke lenger trenger like mye penger inn.
Du bør i tillegg unngå å ta opp lån med høy rente, så langt det overhodet lar seg gjøre. Noen lån er såklart helt nødvendige, f.eks når det kommer til kjøp av bolig og ulike kjøretøy.
Noen avsluttende tips
Å spare penger er en prosess som tar tid. Det handler ikke så mye om kortsiktige endringer og gevinster som en langsiktig endring i holdning og innstilling.
Det er også viktig at man ikke gir opp hvis man ser at økonomien ikke umiddelbart blir bedre eller hvis man faller for fristelsen og kjøper noe på impuls, for eksempel. Bare at man i det hele tatt legger merke til sine økonomiske valg er en stor fremgang!